eintopf - BLOG

O autorze ↓

tarta cytrynowa

Zamarzyła nam się cytrynowa tarta...lubimy kwaśne smaki w kuchni, a Wy?

Składniki (na formę o średnicy 28 cm)

na kruche ciasto:
125 g zimnego masła,
200 g mąki pszennej, tortowej,
50 g cukru pudru,
skórka z cytryny,
żółtko,
2-3 łyżki zimnej wody



masa:
250 ml tłustej śmietany (30%, 36%)
125 g cukru,
4 jajka,
125 ml soku z cytryny,
skórka 2 cytryn



Masło pokrójcie w drobną kostkę i wrzućcie do miski robota kuchennego. Dodajcie cukier, mąkę i skórkę z cytryny. Miksujcie przez chwilę. Dodajcie żółtko i wodę. Miksujcie, aż składniki się połączą i powstanie kula. Zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 15-20 minut.
Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkujcie i przełóżcie do formy. Obciążcie ciasto fasolą i pieczcie przez 10 minut. Po tym czasie zdejmijcie fasolę i pieczcie jeszcze przez 10 minut.
Wyjmijcie ciasto i odstawcie do przestygnięcia. Temperaturę zmniejszcie do 110 stopni.
W rondelku podgrzejcie śmietanę i cukier (nie może się zagotować). W misce roztrzepcie jajka. Do gorącej śmietany wlejcie jajka stale mieszając. Dodajcie sok i skórkę z cytryny i dobrze wymieszajcie.
Masę delikatnie przelejcie na ciasto. Pieczcie przez 50 minut. Wyjmijcie z piekarnika. Odstawcie do przestygnięcia i włóżcie na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.
Smacznego!

Trwa ładowanie komentarzy...