O autorze
Z miłości do jedzenia narodziła się w nas chęć do gotowania. Preferujemy proste, szybkie, estetyczne i jednocześnie smaczne dania, na tyle pozwala nam dwójka naszych synów :)
www.ajntopf.blogspot.com

burger z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym

postanowiliśmy zmierzyć się z królem fast food, burgerem...

Zacznijcie od bułek.

Składniki na 6 szt.

380 g mąki,
125 ml mleka,
60 ml wody,
łyżeczka suchych drożdży,
łyżka masła,
łyżka miodu,
2 jajka,
3/4 łyżeczki soli,
sezam do posypania (opcjonalnie)



W rondelku delikatnie podgrzejcie mleko, wodę, masło i miód. Dobrze wymieszajcie. Zestawcie z ognia, dodajcie drożdże, wymieszajcie i odstawcie na 10 minut.
Przelejcie wszystko do dużej miski. Dodajcie sól i roztrzepane jajko. Dodajcie mąkę. Zagniećcie gładkie i elastyczne ciasto. Podzielcie na 6 części i uformujcie z nich kulki. Przełóżcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawcie na ok 45 minut w ciepłe miejsce. Muszą podwoić swoją objętość.
Rozgrzejcie piekarnik do 190 stopni. Posmarujcie bułki roztrzepanym jajkiem i posypcie sezamem. Pieczcie przez 15-17 minut, aż staną się złoto-brązowe.

Czas na burgery (na 6 szt.)

1 kg wołowiny,
2 cebule,
150 ml majonezu (my robiliśmy własny, przepis poniżej)
łyżka musztardy Dijon,
łyżka soku z cytryny,
łyżka posiekanego rozmarynu,
ząbek czosnku,
100 g sera z niebieską pleśnią,
garść liści szpinaku,
olej,
sól, pieprz.

Przepis na majonez:

jajko,
2 łyżki soku z cytryny,
250 ml oleju słonecznikowego,
sól, pieprz, szczypta cukru.

Do miski wbijcie jajko. Dodajcie sok z cytryny, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wszystko razem ubijcie. Następnie powoli i cienkim strumienie wlewajcie olej cały czas ubijając. Majonez będzie gotowy jak zmieni kolor na bardzo jasny i zgęstnieje.

Cebulę pokrójcie w pióra. Smażcie na oleju, na małym ogniu, aż zbrązowieje. W trakcie smażenia dodajcie sól i pieprz.

Przygotujcie sos. Wymieszajcie majonez, musztardę, sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku i rozmaryn. Doprawcie solą i pieprzem.

Mięso zmielcie (jeśli nie macie maszynki poproście rzeźnika, żeby Wam zmielił). Doprawcie solą i pieprzem. Dobrze wymieszajcie. Uformujcie 6 kotletów. Powinny mieć średnicę zbliżoną do średnicy bułki i grubość ok. 2,5 cm. Na środku burgerów zróbcie wgłębienie (zachowają kształt w trakcie smażenia). Smażcie ok. 4 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia połóżcie na każdym z burgerów plaster sera, przykryjcie patelnię przykrywką i poczekajcie jak ser się rozpuści (ok. 1 minuty).
Bułki lekko przysmażcie. Spód bułki posmarujcie sosem, rozłóżcie liście szpinaku, połóżcie burgera, na wierzchu rozłóżcie cebulę i przykryjcie drugą połową bułki. Gotowe. Smacznego!

Trwa ładowanie komentarzy...