O autorze
Z miłości do jedzenia narodziła się w nas chęć do gotowania. Preferujemy proste, szybkie, estetyczne i jednocześnie smaczne dania, na tyle pozwala nam dwójka naszych synów :)
www.ajntopf.blogspot.com

serowo-ziemniaczane kule z sosem

Coś dla wielbicieli ziemniaków, kartofli, pyr,bulw czy też gruli...

Składniki:

300-400 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
1 jajko
1/4 szklanki mąki
3 łyżki startego parmezanu
1 kula mozzarelli, posiekana
sól
pieprz
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia



sos jogurtowy:

200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
sól
pieprz

sos aioli:
1 duże żółtko o temperaturze pokojowej
1 łyżka białego octu winnego lub sok z cytryny
2 obrane, duże ząbki czosnku
sól i pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek oleju słonecznikowego

Zacznijcie od aioli. Żółtko, ocet lub sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz do smaku umieśćcie w pojemniku robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrze. My robiliśmy to po prostu blenderem. Dokładnie połączcie składniki, przy pracującym urządzeniu powoli dodajcie oliwę a następnie olej słonecznikowy. Aioli powinno być gęste i gładkie.
Aby przygotować sos jogurtowy, połączcie ze sobą wszystkie składniki.

Wymieszajcie ze sobą ziemniaki, jajko, sery, posólcie i popieprzcie do smaku. Utwórzcie kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i wrzućcie do gorącego oleju. Smażcie aż bułka się zrumieni, ok. 1,5-2 minuty. Podawajcie z sosami. Smacznego!

Trwa ładowanie komentarzy...