eintopf - BLOG

O autorze ↓

dyniowy sernik z mascarpone

Wspaniały smak, ciekawy kolor, wymaga mało pracy...chcecie spróbować?

Składniki:

400 g puree z dyni (przepis poniżej)
150 g kruchych ciastek
70 g miękkiego masła
250 g mascarpone
150 g jogurtu greckiego
3 jajka
3 łyżki mąki
200 g cukru
ekstrakt z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Zacznijcie od puree. Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Potrzebujecie ok. 2 kg świeżej dyni. Pokrójcie ją w większe części, pozbądźcie się nasion i miękkiego miąższu. Dynię ze skórą ułóżcie na wyścielonej papierem blaszce do pieczenia. Pieczcie ok. 45 minut. Łyżką wybierzcie miąższ ze skóry, zawińcie w ściereczkę i wyciśnijcie wodę. Zmiksujcie w blenderze, odstawcie.
W blenderze zmiksujcie również ciastka, aż będą sypkie. Wsypcie je do miski, dodajcie masło i wymieszajcie dobrze, najlepiej rękami. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyścielcie najpierw papierem do pieczenia, sam spód, łatwiej potem wyciągniecie ciasto. Użyliśmy tej z nakładanym, regulowanym pierścieniem. Na spód wyłóżcie masę z ciastek, dobrze uklepcie. Resztę składników wymieszajcie ze sobą w misce, aż będą miały kremową konsystencję. Wyłóżcie masę na przygotowany spód z ciastek. Pieczcie ok. 1 godzinę. Wyjmijcie, poczekajcie aż wystygnie, wstawcie do lodówki na ok. 2-3 godziny. Posypcie cukrem pudrem (jeśli lubicie). Smacznego!

Trwa ładowanie komentarzy...