eintopf - BLOG

O autorze ↓

zupa z pieczonego kalafiora z parmezanem

Kalafior po upieczeniu staje się słodki, parmezan dodaje słoną nutę, czosnek ostrości...musicie tego spróbować!

Składniki:

różyczki z 1 średniej wielkości kalafiora
oliwa z oliwek
sól
pieprz
2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
800 ml bulionu drobiowego
60 g startego parmezanu



Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Różyczki kalafiora ułóżcie na wyłożoną folią aluminiową blachę, skropcie oliwą, posólcie i popieprzcie. Pieczcie ok. 30-35, aż kalafior się lekko zrumieni.
Masło rozgrzejcie na głębokiej patelni, wrzućcie cebulę, chwilę podsmażcie, następnie dodajcie czosnek, smażcie jeszcze 1 minutę. Wrzućcie upieczonego kalafiora i zalejcie wszystko bulionem (zostawcie ok. 60-80 ml do ewentualnego rozrzedzenia potem), doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 15 minut. Odstawcie zupę, żeby chwilę wystygła, zmiksujcie blenderem, jeśli jest potrzeba, dodajcie pozostały bulion. Wrzućcie parmezan i wymieszajcie, aż się rozpuści. Doprawcie solą i pieprzem. Zupa dobrze smakuje z grzankami czosnkowymi. Smacznego!

Trwa ładowanie komentarzy...