O autorze
Z miłości do jedzenia narodziła się w nas chęć do gotowania. Preferujemy proste, szybkie, estetyczne i jednocześnie smaczne dania, na tyle pozwala nam dwójka naszych synów :)
www.ajntopf.blogspot.com

gęsie nogi z suszonymi morelami

Dołączamy do akcji: "Gęsina na Św. Marcina!"

Składniki:
4 gęsie nogi
150g suszonych moreli
2 jabłka
2 marchewki
1 pietruszka
2 liście laurowe
łyżeczka ziaren pieprzu
2 cebule
1 seler
dwie gałązki rozmarynu
2 łyżki suszonego majeranku
3-4 goździki
200-300 ml wywaru z kurczaka
pieprz, sól





Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Morele namoczcie w ciepłej wodzie.
Gęsie nogi natrzyjcie, majerankiem, pieprzem i solą. Ułóżcie w brytfance skórą do góry, podlejcie wodą (ok. 200 ml) i wstawcie do pieca na 30 minut.
Warzywa posiekajcie w kostkę i podsmażcie chwilę na maśle. Wyjmijcie brytfankę z nogami. Obróćcie je skórą na dół. Wrzućcie warzywa, pokrojone na ćwiartki jabłka, dodajcie liście laurowe, goździki i ziarna pieprzu. Dorzućcie morele. Całość zalejcie połową wywaru. Wstawcie na 2 godziny do piekarnika. Po godzinie podlejcie wywarem.
Wyjmijcie brytfankę z pieca. Wyjmijcie nogi i morele. Sos przelejcie przez sito. Nogi podawajcie z morelami i sosem. Dobrze smakują z ryżem.
Smacznego!

Trwa ładowanie komentarzy...