O autorze
Z miłości do jedzenia narodziła się w nas chęć do gotowania. Preferujemy proste, szybkie, estetyczne i jednocześnie smaczne dania, na tyle pozwala nam dwójka naszych synów :)
www.ajntopf.blogspot.com

ceviche

w menu wielbicieli ryb nie może zabraknąć tego dania...

Ceviche to sałatka/przekąska z surowej ryby lub owoców morza, z dodatkiem różnorodnych warzyw. Ryba marynowana jest w soku z cytrusów, to one ścinają białko, zabijają niepożądane mikroorganizmy i sprawiają, że ryba staje się biała i gotowa do jedzenia. Ceviche, podobnie jak Miś Paddington pochodzi z mrocznych zakątków Peru :) Meksyk i Ekwador również chwalą się nim, jako swoją narodową potrawą.
Dodatków tak naprawdę tyle, ile pomysłów. Nie mogliśmy zdecydować się, który przepis Wam przedstawić, więc pojawią się poniżej trzy, mamy nadzieję, że dzięki temu, każdy z Was znajdzie tu coś dla siebie.



Ceviche z pomarańczą i cebulą:

ok 250 g filetu białej ryby, użyliśmy mintaja, pokrojonej w 2 cm kostkę
1/4 szklanki soku z limonki
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki posiekanej drobno cebuli
1 łyżka posiekanego drobno chili (a tak naprawdę dajcie tyle, ile lubicie)
1 pomarańcz, obrana i posiekana
2 łyżki posiekanej kolendry (możecie zastąpić ją pietruszką)
sól, pieprz

Wymieszajcie ze sobą składniki, posólcie, popieprzcie do smaku. Wstawcie do lodówki na min. 4 godziny.


Ceviche z łososia z ogórkiem, awokado, papryką i mango

ok 200 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę 2 cm
1/2 żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
1/2 awokado, pokrojonego w kostkę
1 łyżka posiekanego drobno chili
1 średni ogórek, pokrojony w kostkę
1/2 mango, pokrojonego w kostkę
1 szalotka, drobno posiekana
sok z 1 limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej kolendry (możecie zastąpić ją pietruszką)
garść nasion sezamu (opcjonalnie)
sól, pieprz

Wymieszajcie ze sobą składniki, posólcie, popieprzcie do smaku. Wstawcie do lodówki na min. 4 godziny. Przed podaniem posypcie sezamem (jeśli macie ochotę).



Ceviche z białej ryby z awokado, rzodkiewką, czerwoną cebulą i mango:

ok 250 g filetu białej ryby, użyliśmy mintaja, pokrojonej w 2 cm kostkę
1/3 szklanki soku z cytryny i limonki
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
2-3 rzodkiewki, posiekane w cienkie plastry
1/2 awokado, pokrojonego w kostkę
1/2 mango, pokrojonego w kostkę
1 łyżka pokrojonego drobno chili
2 łyżki posiekanej kolendry (możecie zastąpić ją pietruszką)
sól, pieprz

Wymieszajcie ze sobą składniki, posólcie, popieprzcie do smaku. Wstawcie do lodówki na min. 4 godziny. Smacznego!

Trwa ładowanie komentarzy...